lauantai 29. tammikuuta 2011

Rapeat patongit






Vielä ehditte leipoa tälle päivälle tuoretta patonkia tai sitten sunnuntaiaamuna on hyvä herättää väki joko leipomaan itse leipänsä tai syömään aamiaiseksi rapeaa patonkia. Ihan kuinka kukin tykkää ; D


Ohje Aarre- lehdestä 1/11 suurennettuna meidän perheelle sopivaksi määräksi. Kuvitelkaa sitä itkua ja pahaa oloa jos olisin tehnyt tämän kuten lehdessä, 3 kpl patonkeja. Sen määrän ehtii ehkä vielä uunissa nähdä mutta sen jälkeen ne olisi muisto vain.

12 kpl

1,2l vettä
100 g hiivaa
1,5- 2 rkl suolaa
vajaa 0,5dl siirappia
2 dl ohra- tai kauraleseitä
2 dl ruisjauhoja
2 l durumvehnäjauhoja
1-1,5dl öljyä

-lämmitä vesi kädenlämpöiseksi, liota hiiva siihen
-sekoita joukkoon suola, siirappi, leseet ja ruisjauhot
-alusta taikinaan durumvehnäjauhot vähitellen, koko ajan sekoittaen
lisää alustamisen loppuvaiheessa öljy
-vaivaa taikinaa vielä n.5 min
-anna kohota vedottomassa paikassa liinan alla n. puoli tuntia
- leivo patongit
-anna kohota leivinpaperin päällä liinan alla n. puoli tuntia
-suihkauta vettä kohonneiden patonkien pintaan
-paista 250 asteisessa uunissa 15 minuuttia

Patonkipelti on muuten Iloleipureilta. Mulla ei ole ikinä sellasta ollut mutta nyt tuli sekin testattua. Suihkautin vähän öljyä ensin peltiin ennen patonkien laittoa.

6 kommenttia:

Vaakku kirjoitti...

Onpa ihana ohje! Vesi kielellä luen täällä ja pitänee kokeilla itsekin joskus :)

Anja kirjoitti...

Kiitos jälleen ihanasta ohjeesta..no tänään tuli leivottua laskiaispullia jos ens viikolla tekis noita patonkeja..saako tuota durumjauhoja ihan tavis kaupasta?

Anja kirjoitti...

ja vielä piti tulla sanomaan et arvaa vaan kun tein kokkosia niin olipas hyviä, toisena päivänä tein lisää, mutta niistä tuli kinkkusia kun laitoin väliin knkkusuikaleita ja sulatejuustoa ja hyviä olivat...mietittiin miehen kanssa et jos tekis muna/riisi täytteellä niin mikä nimeksi :D

Nonnukka kirjoitti...

Juuri mietin, että voisi tehdä huomeaamulla aamupalaksi patonkeja. Täytyypä napata tuo ohje talteen :) Mukavaa lauantai-iltaa!

Niina kirjoitti...

Ai patonkipeltejä saa kotiuuniinkin!:)
Nappaan myös ohjeen mukaan!

Mukavaa lauantai-iltaa!

Miia kirjoitti...

Moi, durumjauhoja saa ihan taviskaupasta juu ja jos ei ole niin ihan yhtä hyvin tietenkin käy myös tavallilset vehnäjauhot.

Kiva että kokkoset maistui,ne on munkin mielestä tosi hyviä.

Patonkipeltejä tosiaan saa kotiuuniinkin.